top of page
WitPHIT.jpg

SPECIALISATIES

Valpreventie

Wist u dat valongelukken de meest voorkomende oorzaak van verwondingen zijn bij mensen van 65 jaar of ouder?

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen, zowel bij thuiswonenden als bij ouderen in verzorgingshuizen. Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp (SEH) na een val.

Door ouderdom of ziekte is het soms niet meer vanzelfsprekend dat u goed kunt blijven lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden of het doen van huishoudelijke activiteiten. De kans om te vallen kan dan ook toenemen. Een val kan grote gevolgen hebben, naast letsel kan het ook zorgen voor valangst waardoor u minder gaat bewegen, eenzaamheid of vermindering van zelfredzaamheid.
 
Bijna de helft van alle valongelukken veroorzaakt verwondingen als hersenletsel of botbreuken en het komt te vaak voor dat ouderen hierdoor hun zelfredzaamheid tijdelijk of voorgoed verliezen. Dit wil natuurlijk niemand!
 
De (geriatrie)fysiotherapeut kan u helpen om het risico op vallen te verkleinen. U kunt hierbij denken aan kracht- en balansoefeningen, maar bijvoorbeeld ook aanpassingen in de thuissituatie. In de gemeente Roermond wordt er binnen verschillende wijken gestart met Valpreventie.

Er gaan per wijk twee verschillende cursussen gegeven worden; In Balans en Vallen Verleden Tijd. Jana zal onder andere deze preventies gaan geven. 

In Balans
Tijdens de cursus In Balans wordt aandacht besteed aan het verbeteren van uw evenwicht. Hierdoor staat u steviger op de been, neemt uw zelfvertrouwen toe en verbetert u uw looppatroon.

Vallen Verleden Tijd
Door deelname aan de cursus Vallen Verleden Tijd leert u wat u moet doen wanneer u gevallen bent, als u dreigt te vallen of hoe u uw balans kunt verbeteren.

Wij nodigen u uit om deel te nemen aan een Vitaliteitsbijeenkomst bij u in de wijk. Onder het genot van een kopje koffie en een lekker stuk vlaai krijgt u meer informatie over de cursussen Valpreventie en gaan we samen een paar testjes uitvoeren. De cursussen Valpreventie gaan starten in mei.
 
Meld u nu aan voor een van onderstaande Vitaliteitsbijeenkomsten;
 
Wilt u zich aanmelden voor een Vitaliteitsbijeenkomst of heeft u vragen? Mail dan naar valpreventie@roermond.nl of neem telefonisch contact op via 077 – 205 8308
 
Als inwoner van de gemeente Roermond kunt u gratis deelnemen aan de Vitaliteitsbijeenkomst en de cursus!

bottom of page